Uusimpia asiakaspalautteita Ravintovalmennuksista (kuluvalta vuodelta 2019)

Tässä asiakkaitteni palautteita Ravintovalmennuksista kuluvan vuoden ajalta (Kysymys-vastaus -periaatteella). Asiakkaat olivat noin 55 -vuotiaita naisia.

Kysymys n:o 1: Miten olet kokenut ravintovalmennuksen?
Vastaus asiakas 1: On antanut uutta ajateltavaa ja toimintatapoja.
Vastaus asiakas 2: Sain siitä hyvin tietoa miten on hyvä syödä riittävästi ja oikein.

K2: Mitä olet saanut irti ja mikä oli paras anti?
V1: Olen jaksanut treenata ja paino on laskenut.
V2: Oikean ruokarytmi ja olen saanut tasapainoisen ravinnon.

K3: Mitä mieltä olet valmentajasi ammattitaidosta?
V1: Olet ammattitaitoinen, sinun kanssa on helppo toimia. Infoa annat hyvin ja osaat perustella asiat.
V2: Olet hyvin ammattitaitoinen valmentaja. 

K4: Mitä mieltä olit ohjauksista? Saitko uutta tietoa?
V1: Kyllä olen saanut uutta tietoa.
V2: Hyvää ja paljon tietoa ravinnosta.

K5: Oletko kokenut palvelun tarpeeksi monipuolisena, asiakaslähtöisenä ja/tai henkilökohtaisena?
V1: Asiakaslähtöinen ja henkilökohtainen.
V2: Kyllä, hyvin henkilökohtaisena ohjauksena.

K6: Vielä yleisesti ottaen jos tulee mieleen: mikä oli parasta ja missä olisi parantamisen varaa?
V: *Tähän asiakkaat eivät olleet kirjanneet mitään* 

K7: Koetko, että voisit suositella minua kavereille ja / tai tutuillesi?
V1: Voin suositella. Iso kiitos Sinulle! 
V2: Kyllä. 

HUOM! Ravintovalmennuksiin on tullut porrastetumpi palveluvalikoima. 🙂 Valittavaksi on tullut myös edullisempi, peruskatsauksen sisältävä ravinto-ohjaus ( = ruokavalioanalyysi, ei sis. henkilökohtaistettua ruokavaliota). Katso Ravintovalmennuspalvelut -sivu. 😊

Jos ravintotsekki on ollut myös Sinulla mielessä, niin otahan rohkeasti yhteyttä Yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostilla info@lujalempea.fi . 👍

Asiakaspalautteita kesältä ja syksyltä 2018

Yhdeltä viimekesän asiakkaalta sain spontaania palautetta: ”Olet kyllä sellainen ohjaaja kuin ajattelinkin; erittäin ystävällinen, mukava, osaava ja ammattitaitoinen. Ehdottomasti voin suositella sinua kenelle vain ohjaajaksi.”

M:n (nainen n. 55 vuotta) kanssa saatiin kesällä hienoja tuloksia aikaan vain kahdessa kuukaudessa: kotivälinein päästiin voimaharjoittelun alkuun ja makuun. Kuntotesteissä tuli isoja pomppauksia parempaan (tuloksia välttävästä -> hyväksi eli kaksi asteikkoa ylöspäin!) ja vyötäröltä lähti -2 cm! Tämä on paljon kahdessa kuukaudessa 😊

Tässä toisen naisasiakkaan (n. 56 v) pidempi palaute (kuntosalivalmennuksesta / 4 tapaamista + 1 kerta ravinto-ohjaus, ei kuntotestejä):

 1. Miten olet kokenut valmennuksen (sekä PT -puolen että ravintovalmennuksen)?Olen kokenut valmennuksen hyvin motivoivana ja juuri itselleni räätälöitynä pakettina. On helppo jatkaa omatoimisesti kuntosalilla selkeiden ohjeiden turvin ja myös ravintovalmennus antoi lisätietoa ja motivaatiota oman ruokailun tutkimiseen.2. Mitä olet saanut irti ja mikä oli paras anti?Tärkeää oli mielestäni saada tieto ja ohjaus oikeista liikkeistä eli välineissä. Myös kuinka paljon ja minkälaisilla painoilla mitäkin liikettä tehdään. Sain todella uusia ja hyviä oivalluksia kuntosaliharjoitteluun juuri minulle räätälöitynä. Kuntosaliharjoittelu on tuntunut todella mielekkäältä ja tuottaa siten myös mielihyvää.

  3. Mitä mieltä olet valmentajasi ammattitaidosta?

  Taija on ammattitaitoinen ja työhönsä perusteellisesti suhtautuva valmentaja. Hänen ohjauksessaan oli koko ajan tunne, että hän keskittyy juuri minun ohjaukseeni. Kannustava ja kuunteleva ohjaustapa on Taijan vahvuus. Edelleen hän on todella positiivinen ja hänen kanssaan oli helppo tehdä yhteistyötä. Kaikkea pystyi kysymään! Tietoa ja informaatiota tulee riittävästi ja toimivaa on se, että yhteenveto salikäynneistä tuli vielä sähköpostitse. Taija myös mukavasti kyselee kuulumisia tapaamisten välilläkin.

  4. Mitä mieltä olit kuntosaliohjelmista ja ohjauksista?

  Ohjelmat olivat hyvin laaditut – selkeät ja perustellut. Sain kokoajan uutta tietoa ja erityisesti oman kehon hallintaan liittyvää ja tärkeäksi koin sen, että osaan tehdä liikkeet oikein laitteissa, jotta liike kohdistuu sinne minne pitääkin.

  Treenit olivat mielestäni toimivia ja motivoivia – oikein odotin niitä!! Taijan ohjaus on hyvin selkeää ja kiireetöntä.

  5.Oletko kokenut palvelun tarpeeksi monipuolisena, asiakaslähtöisenä ja/tai henkilökohtaisena?

  Valmennus on ollut todella henkilökohtaista – koko ajan on ollut se tunne, että tämä kaikki on juuri minua varten mietitty. Taijan tapa työskennellä on hyvin asiakaslähtöistä ja koin myös että hän valmentaa monipuolisesti. Eli ottaa huomioon asiakkaan kokonaisvaltaisesti koko elämäntilanteen huomioiden.

  6. Vielä yleisesti ottaen jos tulee mieleen: mikä oli parasta ja missä olisi parantamisen varaa?

  Parasta oli se, että sain sen mitä odotinkin:
  Minulle yksilöllisesti suunnitellut kuntosaliohjelmat ja ravintovalmennuksen. Edelleen, sain sen kaltaisen ohjauksen, mitä toivoinkin.

  7. Koetko, että voisit suositella minua kavereille ja / tai tutuillesi?

  Ehdottomasti voin ja aion suositella. Minulla ei ole aiempaa kokemusta PT-valmennuksesta ja voin todella sanoa, että tämä kokemus oli antoisa ja todella hyvä. Tuntuu, että tuloksia on tullut jo nyt kahden kk:n aikana – olen energisempi ja liikkuvuuteni on lisääntynyt. Myös painoa on lähtenyt:)

  Vapaita paikkoja Personal Trainig -valmennukseen sekä ravintovalmennukseen löytyy. Lisätietoja Palvelut -otsakkeen alta. Varaa yhteydenottolomakkeella ilmainen konsultaatio, joka ei maksa mitään eikä sido mihinkään. 🙂 Tapaaminen voi tapahtua kotonasi tai valitsemassasi kahvilassa. http://www.lujalempea.fi/yhteystiedot/  Tai ota yhteyttä viestitse / puhelimitse 050-3378360 (arkisin n. klo 12 ->).

RAVINTOVALMENNUSTA AINOASTAAN LAIHDUTUKSEEN?

Miten olisi, jos hankkisit ravintovalmennusta oikein syömisen oppimiseen sekä loppuelämän ruokavalion ja ruokailun opettelemiseen? Tämän pohjalta on sitten hyvä ja helpompikin opetella (joskus tulevaisuudessa) dieettiruokavalio ja sen toteuttaminen. Oikein syöminen tarkoittaa perusterveellistä ruokaa, jossa ei ole järjettömiä kieltolistoja tai ruoka-aineiden demonisointia. Näin myös pääkoppa pysyy hommassa mukana 😀

Jos elämässäsi on stressaava elämänvaihe tai vaikkapa nukut huonosti tai Sinulla on joitain perussairauksia, laihtuminen voi olla vaikeampaa. Tämä ei tarkoita, etteikö silloin voisi olla oikea aika ravintovalmennukselle! Kiireisessäkin elämänvaiheessa voi opetella syömään terveellisesti ja opetella tasannevaiheen arkiruokavalion, josta on sitten helppo opetella myös tulevaisuuden dieettiruokavalio. Perusterveellisen ruokavalion avulla jopa terveytesi kohenee! Myös keho ja mieli kiittävät, kun saavat tarpeeksi Oikeaa Ruokaa, myös sitten dieetin aikana. Normaalin syömisen opettelu on tarpeen eikä yhtään vähäteltävä asia, etenkin jos syöt liian vähän tai huonolaatuisesti, tai jos kehosi on säästöliekillä (Mikä on säästöliekki? Kts. siihen liittyvä blogitekstini täältä).

Ravintovalmennus pohjautuu pysyvään elämäntapamuutokseen, ei pikakuureihin. Tällöin työskentely on pitkäjänteisempää, mutta tuokin sitten pysyviä tuloksia. Ravintovalmennuksen aikana Sinun on tarkoitus opetella loppuelämäsi ruokavalio, jonka avulla myös terveytesi kohenee! Tämän on tarkoitus olla viimeinen kerta, kun opettelet uuden ruokavalion ja laihdutat. Eikö kuulostakin hyvältä? 🙂 😉

Valmistuin maaliskuussa ravintovalmentajaksi Trainer4You:lta. Olen koulutukseltani Personal Trainer sekä liikunnanohjaaja, joten ravinto-opintoja on ollut myös näiden muiden tutkintojen ohessa. Olen menestyksekkäästi antanut ravinto-ohjausta PT –asiakkailleni. Myös itselläni on kokemusta painonpudotuksesta ja erilaisista ruoka- ja ruokavaliokokeiluista. Kaikki tämä tieto on hyväksi auttaessani Sinua matkalla kohti terveempää elämää. Voit ostaa vaikka vain yhden kuukauden, jolloin saat  ruokavalion ja esimerkkiohjeet ruokapäiväkirja-analyysin pohjalta (sis. yhden tapaamisen tai puhelinkeskustelun) tai jos painoa on pudotettavana yli 5 kg, tarkoituksenmukaisempaa on olla 3-6 kk valmennus. Katso lisää täältä.

Jos Sinuakin kiinnostaa arki- ja elämälähtöinen, Luja &Lempeä valmennus ja kannustus, ota yhteyttä (Y) Varaa viestillä ilmainen konsultaatio joka ei maksa mitään, eikä sido mihinkään. Keskustelu tapahtuu kasvotusten joko kotonasi tai vaikkapa valitsemassasi kahvilassa. Keskustellaan yhdessä, mitkä ovat tavoitteesi ja minkälainen palvelupaketti on Sinulle se oikea 😉

Tuloksia Lujasti ja Lempeästi

Nyt on kovia tuloksia 💃🏃‍♀️✌️💥
Asiakaspalaute ja tulokset (nainen 51 vuotta):
Tapaus: Olemme olleet valmennussuhteessa heinä-joulukuun. Pakettina on toiminut 3 tapaamista kuukaudessa eli 3xkk PT – paketti. Asiakkaan tavoitteena oli: ”Kohottaa yleiskuntoa ja pudottaa painoa hieman”. Päällimmäisinä ihmisiä kiinnostaa aina paino ja mitat: painoa putosi kuin huomaamatta neljä kiloa ja senttejä vyötäröltä lähti kuusi kappaletta, vaikka se ei ollutkaan päätavoite.

Tässä muutamia kysymyksiä (K) ja vastauksia (V):
K: Kerro omin sanoin, mitä valmennuksessa on tapahtunut?
V: Kunto on kohentunut, ruokavalio parantunut, mielikin on parempi, kun saa tehtyä itselle hyvää ja painokin on pudonnut hieman.

K:Mitä tuloksia olet saanut?
V: Olen innostunut liikunnasta; ennen ei olisi harmittanut jos päivittäinen kävelylenkki jäi pois, nyt se harmittaa. Myös nilkka on paljon parempana ja pystyn liikkumaan normaalisti ja enemmän kuin ennen.

K: Kerroit, että liikuntapäiväkirjan pitäminen on motivoinut Sinua, kerro miten?
V: Kun kirjaa ylös mitä on tehnyt, niin näkee että viikon aikana on tullut tehtyä paljonkin. Ilman kirjaamista ei muuten muista.

K: Olit suunnitellut jättäväsi valmennuksen tauolle, mutta päätitkin sitten jatkaa vielä 1 x kuukaudessa. Mikä oli syy tähän, että päätitkin jatkaa?
V: Valmentaja on niin hyvä ja kannustava ja olin päässyt niin hyvään alkuun, etten halunnut kokonaan lopettaa.

K: Mitä mieltä olit ruoka- ja ravitsemusasioista? Miten olet kokenut ruokavalion?
V: Ruokaohjeet olivat hyviä, ruokavalio on parantunut sekä monipuolistunut.

K: Koetko, että voisit suositella minua kavereille ja tutuillesi?
V: Kyllä, ja olenkin suositellut!

🔸Valmentajan eli minun kommentit: Asiakkaassa on ollut huomattavissa voimaantuminen, että hän pystyy vaikuttamaan asioihin ja liikuntaan innostuminen. Myös asiakkaan nilkka on kuntoutunut, vanha nilkkavamma lähti paranemaan aivan perusliikunnalla, kuten kävelyllä ja sauvakävelyllä. Myös puolieroja tasaava lihaskuntoharjoittelu (kotitreeninä) on auttanut asiaa. Asiakas on kokenut hyväksi, että olemme tehneet tapaamisia ja treenejä lähinnä kotona. Kotitreeni on ollut hyvä ja erittäin mieluinen: asiakkaan mukaan kätevintä on, kun treeni ei katso aikaa eikä paikkaa (koti/mökki), ja kuvalliset ohjeet ovat olleet hyviä. Myös eri kuntosaleilla olemme käyneet treenaamassa ja tutustumassa.

Sitten vielä sitä faktaa eli tuloksia ☝️
🔸Aerobinen kunto:
Lähtötestit: 27 (tulosasteikolla: 4/7)
Lopputulos: 33 (tulosasteikolla: 6/7)
Ikäluokkaansa verrattuna 36 on paras eli 7/7 tulos. Ei ole mikään pikkujuttu kasvattaa aerobista kuntoa kaksi porrasta tuossa ajassa!

💥Paino: -4kg
💥Vyötärönympärys: -6 cm (nämä tulokset tulivat ”siinä sivussa”)

🔸Rangan sivutaivutuksessa puolierot olivat tasoittuneet ja molemmat olka-hartiaseudun testit olivat parantuneet. Lihaskuntotesteissä kyykkyjä tuli muutama lisää, tulos pomppasi seuraavaan haarukkaan ja samoin vatsalihaksia tuli niin paljon lisää, että ne ovat nyt erinomaisella tasolla! Ja ottaen huomioon psyykkisen puolen saavutukset: hyvä mieli ja olo sekä liikuntaan innostuminen, niin tämä on aivan loistava saavutus kaikkinensa! 

Jos Sinuakin kiinnostaa arki- ja elämälähtöinen, Luja mutta Lempeä valmennus ja kannustus, ota yhteyttä 

Tärkeää tietoa dieettaamisesta ja siihen liittyvästä säästöliekki -ilmiöstä

Oletko nyt joulun tai uuden vuoden jälkeen palaamassa tai alkamassa (taas?) dieetille? Oletko elämässäsi ollut monella dieetillä (painonvartijat, zone, karppaus, mitä näitä nyt onkaan…)? Jos näin on, niin mieti hetki, ovatko ne dieetit toimineet aikaisemmin? Ovatko laihdutetut kilot tulleet aina takaisin? Kitu- ja pikadieeteissä (myös pussikeittodieeteissä) on se haittapuoli, että kehon nälänsäätelyjärjestelmä saattaa mennä sekaisin. Tällöin terveys kärsii ja keho menee säästöliekkitilaan. Jatkuva kalorivaje vaikuttaa myös paljon puhuttuihin kilpirauhashormonitasoihin negatiivisesti. Kuurien jälkeen repsahduksia tulee entistä helpommin ja sen jälkeen kehon nälänhätä on niin suuri, että se varastoi kaiken sinne tulevan energian suoraan rasvaksi. :O

Tiedoksesi, että jos laihdut vain ja ainoastaan syömällä 1) noin 1000 kilokaloria tai 2) alle lepoaineenvaihduntasi, kehosi on todennäköisesti säästöliekiksi kutsutulla ilmiöllä. Eli klassisesti: jos et laihdu, vaikka söisit kuinka vähän ja liikkuisit jonkin verran tai paljonkin, olet mitä todennäköisimmin säästöliekillä. Ajattelepa, 1000 kilokaloria on noin viisivuotiaan pikkuihmisen energiantarve eikä välttämättä riitä silloinkaan. Ei siis ihmekään, että kitudieetillä myös pinna on lievästi sanottuna hieman kireällä?

Mikä on kehon säästöliekkitila?

Säästöliekki on kehon tila, jossa kehon aineenvaihdunta ei toimi normaalisti eli keho polttaa kaloreita vähemmän, kuin normaalissa tilanteessa. Eli energiankulutus on kehon kokoon nähden suhteettoman pieni. Aineenvaihdunnan teho on siis alhainen, mikä voi johtua myös aikaisempien dieettien aikana menetetyistä lihaksista. Mitä vähemmän kehossa on lihasmassaa, sitä vähemmän keho kuluttaa kaloreita levossa. Parhain ja yksinkertaisin keino säästöliekin selättämiseksi on, että syö enemmän, ruokaa siis lisätään hallitusti! Myös sopivalla lihaskuntoharjoittelulla on suotuisia vaikutuksia aineenvaihduntaan ja lihaksistoon. Näissä ravinto- ja liikunta-asioiden parhaana apuna ja asiantuntijana toimii usein koulutettu Personal Trainer tai ravintovalmentaja. Personal Trainer ja ravintovalmentaja on aina valmennuksen aikana Sinun kokonaistilanteesi tietäjä ja tällöin voit itse keskittyä tekemään ja toteuttamaan tuloksia.

Kysy ravintovalmennustarjousta tai varaa ilmainen konsultaatio joka ei maksa mitään, eikä sido mihinkään. Keskustelu tapahtuu kasvotusten joko kotonasi tai vaikkapa valitsemassasi kahvilassa. Keskustellaan yhdessä, mitkä ovat tavoitteesi ja minkälainen ravintovalmennus on Sinulle se oikea 😉

Ota yhteyttä: http://www.lujalempea.fi/yhteystiedot/ tai Facebookin viesti –toiminnolla 🙂

Oikein hyvää Uuden Vuoden juhlaa kaikille!
terkuin,
Taija

Blogin herättelyä: Pohdintaa liikunta/treeni¬ – ravinto – lepo(eli uni) –kolminaisuudesta. HUOM! Sisältää tärkeän viestin ja kysymyksen! ;)

Hei vaan vanha tuttu tai uusi lukija! Olen Taija, liikunnanohjaaja ja Personal Trainer Oulusta. Tarjoan liikunta-, PT- ja hyvinvointipalveluita Oulun seudulla. Haluan blogissani kirjoittaa liikuntaan ja elämään liittyvistä asioista ja kertoa myös omista kokemuksistani auttaakseni juuri Sinua tai vaikkapa tuttujasi tai läheisiäsi. Lyhyesti sanottuna elämäntehtävänäni on tuoda liikunnan iloa kaikille ja ihmisten auttaminen etenkin liikunnan kautta. Tehtäväni ja tarkoituksenani on tuoda ja saada Sinulle tai Teille hyvinvointia arkeen ja hyvää oloa. Kirjoitustapani on hyvin omanlainen ja pohtiva, en ole äidinkielen ammattilainen 😀 Joten koita saada kullanarvoisista ajatuksistani kiinni tekstin lomasta. 🙂

Ensimmäinen pohdinta liittyy palveluihin, joita liikunta-alalla kaikki tarjoavat: siis liikuntaa ja siihen kylykeen tehdään ruokavalioneuvonta. Tiksu ruutuun (check!) ja kaikki on kunnossa??? Entäpäs sitten lepo ja uni? Helposti kenties sanotaan vain, että: ”Nuku hyvin ja palaudu, niin jaksat treenata” jne… Niinpä niin, näinhän se on. Entä jos uni ei olekaan hyvää, on jopa uniongelmia ja kokonaisstressi on korkea?! Tästä aiheesta haluan aloittaa kirjoittamisen sarjan: Unen tärkeys ja sen puute. Miten se vaikuttaa? Miten kokonaisstressi vaikuttaa liikuntaan, liikuntavalintoihin ja uneen?

Eli siis se pyhä kolminaisuus liikunta-alalla on: Treeni-Ravinto-Lepo. Kun nämä ovat sopivassa suhteessa toisiinsa nähden kunnossa, kehitystä tapahtuu, esim. tavoitteen mukaiseen suuntaan (oli se sitten mikä tahansa!). Teen tässä nyt radikaalin tietoiskun, ehkä hieman mutkia oikoen kahdesta ensimmäisestä eli treenistä ja ravinnosta: Jos treenaat aina vain ja ainoastaan samalla tavalla, kehitystä ei tapahdu. Joskus liikunnan on tarkoitus kuntouttaa ja jos teet aina saman kuntosaliharjoituksen, muutosta ei tapahdu. Huonointa on tehdä harjoitus vielä väärällä tekniikalla aina uudestaan (ammattilaisen ohjausta kannattaa siis hankkia). Sama kävelylenkki ei loputtomiin kehitä, vaikkakin toki on tärkeä stressinpoistaja ^_^ . Pelkkä kävely ei riitä ylläpitämään (lihasten) toimintakykyä, tarvitaan myös lihaskuntoharjoittelua. Edistymistä tavoitteen suuntaan (esim. painonpudotus) ei myöskään tapahdu, jos syöt mitä sattuu ja epäterveellisesti, vaikka liikkuisit kuinka paljon. Eli kummankin asian pitää olla jotenkin kunnossa, että asiat ja homma etenee. Olipa helppoa 😉

Maailmalla ja netissä on näkyvillä Treeni-Ravinto-Lepo –kaaviota vastaava ”Eat – sleep – train – repeat” –meemi, joka kertoo sinulle, miten asiat menevät, JOS ne tapahtuvat (tapahtuisivat) niin kuin oppikirjassa. Hieman ärsyttävä koko kaavio, kun sitä oikein katsoin ja mietin. Kunpa asiat aina menisikin noin yksioikoisesti, olisi helppoa vai mitä?

Mutta mitäpä sitten, kun elämä heittää lokaa rattaisiin ja kärryllisen sitä ihteään tielle? Esimerkiksi arjessa jos tulee ekstrahaasteita, on kipuja/vaivoja tai unettomuutta? Siitä -piip-kasasta mennään tietysti jotenkin läpi, mutta MITEN, on mielestäni se avain tässä.

Olen nähnyt kollegojen kirjoittamia facebook –päivityksiä tai blogikirjoituksia tai kuullut heidän puheista, että ihmisten selitykset ovat vain tekosyitä liikkumattomuudelle. Minä sanon, että osa niistä varmastikkin on, mutta osa ei todellakaan ole! Mietitään tilanne, että sinulla on ollut rasittava päivä ja on vapaa-ajan aika – ja sitten vielä tulee joku ylimääräinen homma/tilanne, jota et todellakaan toivonut. Riippuu AINA kokonaistilanteesta ja ihmisestä, että onko se viimeinen haaste ja ekstrastressi eli ns. viimeinen tikki koko stressipakkaan. Se miten tilanteeseen reagoi ja miten siinä lähtee toimimaan, on ratkaiseva tekijä. Joskus esim. liikunta päivän päätteeksi on hyvä lääke tilanteeseen, mutta joskus ei ja treeni on parempi siirtää seuraavaan päivään. Tähän yksi vastaus on myös: minun kokemuksen mukaan aina se kova treeni ei ole se oikea ratkaisu! 😉

Entäpä jos tilanne on tämä, yö toisensa jälkeen? Mitä kannattaa tehdä? Onko järkevää lähteä tekemään punttitreeni, vai mitä kannattaisi tehdä?

Eli entäpä jos unta ei ole ollenkaan tai se on erittäin vajavaista ja/tai huonoa? Tästä lisää myöhemmin. Kommenttia tähän tekstiin voipi kirjoitella facebookin puolelle 🙂

Tarinaa omasta liikuntataustastani: miksi ymmärrän aloittelijaa erittäin hyvin?

Olen aloittanut aktiiviliikunnan joskus reilut kymmenen vuotta sitten lähes nollasta. Liikuntataustani on tanssimisessa, aloitin aikoinaan (noin 11,5 vuotta sitten 😉 ) ”oikean” liikuntaharrastuksen löytämällä minulle mieluisan lajin, eli tanssimisen. Aloitin siis vasta silloin (vähän alle parikymppisenä) säännöllisen liikkumisen arkiaktiivisuuden lisäksi. Sitä ennen liikuntani oli ollut koiran kävelyttämistä ja pyöräilyä hyötyliikuntana.

Tanssiminen toimi minulle porttina liikunnan hyvää tekevään maailmaan. Tanssiharrastus antoi minulle hyvän kuntopohjan ja kehotietoisuuden muulle liikunnalle sekä uskalluksen harrastaa liikuntaa. Tämä oli tärkeää ei-niin-liikunnalliselle nuorelle aikuiselle, niin kuin minä olin. Sain tanssimisesta onnistumisen kokemuksia sopivan sallivassa ilmapiirissä, tämä kohensi nuoren Minän itsetuntoa. Tanssin harrastamisesta siirryin reilussa vuodessa ohjaajakoulutuksiin ja niissä oman kehon sekä yleisesti ihmiskehon luonnollinen liike ja anatomia tulivat ensimmäisiä kertoja tutuksi. Anatomia onkin sitten tullut kerrattua sen jälkeen monta kertaa eri koulutusten yhteydessä 🙂

Tanssiminen vei siis mukanaan, siirryin kahdessa vuodessa harrastamisesta opettamiseen. Nautin tanssimisesta ja sen opettamisesta ja sain siitä niitä liikunnan ”kiksejä”. Liikunnan ilon jakaminen oli myös parasta siinä hommassa. Tanssimisesta tuli osa identiteettiäni ja henkireikäni: sanoin yhdessä koulutuksessa kouluttajalle, että jos en olisi harrastanut tanssia, minulla ei olisi ollut elämäntarkoitusta. Opetin tanssia kokonaiset viisi ja puoli vuotta, kunnes kyllästyin. Sen jälkeen siirryin enemmän aerobiseen harjoitteluun (eli siis maalaiskielellä lenkkeilyyn…), sekä hurahdin kuntosaliharjoitteluun ja joogaan. Ilman tanssiharrastustaustaa ja puolisoni tukea en olisi silloin uskaltanut aloittaa kuntosaliharjoittelua. Kannattaa siis löytää ”oma juttunsa” ja/tai pyytää jotain tuttua tai läheistä tsemppariksi ja turvaksi matkallesi tai palkata itsellesi valmentaja tueksi.

Olen oppinut näiden yli kymmenen vuoden aikana, että liikunnan maailma on todella monimuotoinen, jokaisen täytyy vaan löytää oma tiensä (laji, tapa) päästäkseen alkuun. Kaikille ei sovi lenkkeily tai vaikka saliharjoittelu tai ilmajooga tai mitä näitä nyt onkaan… minulle sopivien liikuntalajien löytäminen on kuitenkin tuonut hyviä asioita ja etenkin terveyttä elämään, joten haluan tsempata muitakin kokeilemaan ja etsimään omia tapoja liikkua. Ymmärrän myös aloittelevaa liikkujaa, koska minulla on kokemusta monenlaisen liikunnan aloittamisesta aikuisella iällä.

Takanani on siis yli 11 vuotta liikunnallista taustaa, joista 6,5 vuotta tanssia (ohjaanana sekä harrastajana), 5,5 vuotta kuntosaliharjoittelua ja 4,5 vuotta joogan harrastajana. Yleisesti liikunta on ohjannut elämääni niinkin paljon, että olen uudelleenkouluttanutunut liikunta-alalle ja todennut, että siellä haluan työskennellä. Homma alkoi muuttua ammattimaisemmaksi vuosien 2014–2016 aikana. Syksyllä 2014 aloitin liikunnan ammattitutkinnon opiskelun silloisen työni ohella ja vuonna 2016 päätin tehdä unelmistani totta ja ilmoittauduin Trainer4You:n Personal Trainer –koulutusputkeen. Sain liikunnan ammattitutkintoni valmiiksi syksyllä 2016 ja valmistuin Personal Traineriksi tammikuussa 2017.  Koulutukset on siis käyty ja työt alkaneet sekä etenkin: ovat edessäpäin. Myös vanha tanssiharrastus on alkanut taas kiinnostamaan, olen aloittanut ohjaamaan tanssiakin taas uudelleen tauon jälkeen. ^_^ (tervetuloa keskiviikkoisin klo 17 Tanssittamolle tanssitunneilleni, tunnit pyörivät 21.6. saakka).

Blogin aloitus- ja esittelyteksti: Taijanomaisia ajatuksia

Monta kuukautta olen miettinyt blogin kirjoittamisen aloittamista, aika ei vaan ole riittänyt ja sitten olen miettinyt, että kiinnostaakohan ketään mun jorinat 😀 No, katsotaan. Ainakin paljon painaavaa(kin) asiaa päässäni pyörii 😉 Pyrin kirjoittamaan blogissani liikunnasta ja terveydestä monipuolisesti, toivottavasti onnistun kirjoittamaan siitä elämänmakuisesti. : ) Minulle ja minusta liikunta on tärkeä osa elämää, mutta elämä ei ole kokonaan sitä. Kaikille se ei ole edes tärkeä osa elämää, tai ollenkaan läsnä elämässä. Yhtenä tavoitteenani liikunta-alan ammattilaisena on innostaa myös liikkumattomia ihmisiä liikkumaan, jo pelkästään sen terveyttä tuovan vaikutuksen vuoksi. Oman kokemuksen kautta voin kuitenkin sanoa, että liikunnasta voi tulla ihmiselle hyvin tärkeä henkireikä.

Kirjoitan paljon kokemukselliselta pohjalta, eli kuinka itse koen liikunnan ja oman kehoni sekä mille mm. liikunta tuntuu kehossani. Blogistani et tule löytämään pelkkiä selfieitä, etkä kropan esittelykuvia, vaan maalaisjärkistä asiaa arjesta, terveydestä ja liikunnasta sekä niiden yhdistämisestä. Haluan suodattaa teksteihini ja kirjoituksiin, mutta etenkin työhöni koko osaamiseni; sekä opiskeluistani ja käydyistä koulutuksista, mutta myös monipuolisesti kertyneestä elämän-, työ- ja liikuntakokemuksista, joita minulla on. Kyllä – usko tai älä – sitä kokemusta voi ”vain” 31-vuotiaalla ihmisellä olla paljon! Olen löytänyt elämääni uusia asioita olemalla kokeilunhaluinen, avoin, olemalla ikuinen oppija. Näillä periaatteilla pyrin saamaan jatkossakin vaihtelua työhöni ja valmentamiseen, huumoria unohtamatta! ;).

Oma liikuntataustani lähtee tietenkin siitä päivästä, kun synnyin… Nyt osa varmaan harkitsee lukemisen lopettamista 😀 Ei kannata lopettaa, tiivistän hieman 😉 Itse en aina ole ollut liikunnallinen. Muistan, että minua kuljetettiin lapsena balettiryhmässä, muistan kokeneeni sen tylsäksi. Ala-asteella pysyin melko hyvin liikuntatunneilla mukana ja sain liikunnasta numeroksi ”vain” kahdeksikoita. ”Vain” ajattelun sijaan nykyään ajattelen, että sain jopa kahdeksikoita! Ja arvatkaapa miksi sain jopa kahdeksikoita, vaikka olin ”vain” keskiverto-oppilas liikunnassa? Hyvän asenteeni vuoksi; olin sinnikäs enkä luovuttanut! Lapsuuteni pelastus oli perheen koiramme, jota ulkoiluttamalla opin arjen liikunnallisuutta. Muistan, kun kerran tulin hölkkälenkiltä Rocky-koiramme kanssa ja huokaisin eteisessä, koska lenkin jälkeen oli niin hyvä olo. Äitini oli puhelimessa jonkun kanssa, ja totesi puhelimeen jotain, että: ”tuo se saa kiksejä liikunnasta, on se outo tuo lapsi…” Niin se oli – ja niin sen kuuluukin olla, että lapsi nauttii liikunnasta. Ja niin sen kuuluisi olla, että aikuisetkin nauttivat liikunnasta. Missä vaiheessa elämää se menee vikaan, että liikunnasta tulee pakkopullaa, suorittamista tai vain pelkkä keino laihtua?

Jatkan aiheesta kirjoittamista ja pohdintaa seuraavassa blogitekstissäni.